• Location

    Haggerston Heights
  • Type

    Residential Development
  • Year

    2015
  • Size

    150m2

A modern response to a pre-existing building finds favour with planners

Architect and Project Manager – Douglas and King Architects
Planning Consultant – Stratagem
Daylight and Sunlight – Douglas and King Architects
Structural Engineer – Mason Navarro Partnership

Douglas and King have worked extensively in and around the historic building fabric of East London.  This project demonstrates how a pre-existing building can be extended to create contemporary new dwellings within a lightweight structure suspended above the historic lower structure.

It is also a good example of how a carefully designed modern response to an existing building will find favour with planners – it adds to the quality of a conservation area.

BIM software informed the layout of the new building and 3D modeling at an early stage and enabled us to minimize the impact of the building as viewed from street level.  It also influenced and maximized the benefit of daylight and restricted views, and respect of the rights to light of neighbouring properties.

Metallic cladding frames the large windows on the vertical aspects of the new rooftop apartments and glazed ceiling voids disperse natural light to those rooms where daylight needs to be maximised

gleb2-492x745px-living2
gleb2-492x745px-living